A (hagymás) dísznövények őszi ültetése

Mely növényeket érdemes ősszel elültetni? Milyen mélyre kell eldugni a talajban a tulipánhagymát? Legújabb podcast adásunk vendégével, Szomoru Miklós kertészmérnökkel ezeket a kérdéseket is megválaszoltuk.

A hagymás dísznövények őszi ültetése

 

A sokunk által kedvelt hagymások ültetése ősszel ajánlott, így ilyenkor ültessük el a császárkorona-, tulipán-, nárcisz-, jácint- és krókusz hagymákat is. A tápanyagok raktározására alkalmas hagyma (bulbus) külső, száraz buroklevelei a védelemért felelnek, ezért ezeket mindig hagyjuk a hagymatesten. A dísznövények beszerzésekor olyan hagymákat válasszunk, melyek érintésre kemények, sérülésmentesek, formásak. Fontos, hogy a hagymákat megbízható helyen vásároljuk meg, ne sajnáljuk a pénzt a drágább, de minőségi vetőanyagra. Az áron aluli, feltűnően olcsó hagymák tavasszal okoznak majd csalódást, amikor nem fejlődnek majd belőlük virágok.

 

A hagymákat ültessük világos, napos vagy félárnyékos helyre, az ültetés előtt tervezzük meg a pontos helyüket és azt, hogy nagyjából hány darabra lesz szükségünk. Ültetéskor érdemes megjelölni a hagymák vagy az ágyások helyét, hogy tudjuk, hova lettek elültetve. A hagymás dísznövények a jó vízáteresztő képességű, laza, tápanyagban gazdag talajt kedvelik. A hagymákat olyan mélyre ültessük, mint a hagyma méretének két-háromszorosa, és arra is figyeljünk, hogy a hagymákat a csúcsukkal felfelé ültessük el. A császárkoronát 25-30 cm mélyre, a nárciszokat 12-15 cm-re, a jácintokat 10-12 cm-re, a tulipánokat 8-10 cm-re, a krókuszokat 5-8 cm-re ültessük el a talajban.

 

A megfelelő ültetőgödör kialakítása fák, bokrok esetében

 

Az ültetésnél, legyen az őszi vagy tavaszi, az első és legfontosabb, hogy a növények számára megfelelő ültetőgödröt készítsünk. Az ültetés előtt a legelső lépés a megfelelő talajelőkészítés, a növény számára optimális tápanyagtartalmú talaj biztosítása. Fák, bokrok telepítésekor ássunk legalább 60-80 cm mély és ugyanilyen széles ültetőgödröt, amibe szórjunk granulált szarvasmarhatrágyát vagy érett komposztot, majd szórjunk rá földet, és így kezdjünk bele a növény elültetésébe. A szabadgyökerű facsemeték esetében a faiskolai kitermelés során a hajszálgyökerek kisebb-nagyobb része általában leszakad, pedig ezek az apró gyökérrészek felelnek a növény víz- és tápanyagfelvételéért, a sérült gyökérrészeket vágjuk vissza az ép részekig ültetés előtt.

 

A facsemeték őszi ültetése

 

A szabadgyökerű facsemete gyökérzetét ültetés előtt tegyük egy napig vízbe, a konténeres fáknál ez nem szükséges. Az ültetés előtt öntsünk vizet (1-2 vödörnyit) az ültetőgödörbe, majd a facsemetét tegyük úgy a gödörbe, hogy a törzsén látható szemzéshely a talajfelszín felett néhány cm-rel legyen. Az ültetőgödör betemetése után tapossuk körbe a talajt a facsemete körül, majd iszapoljuk, azaz alaposan öntözzük be a területet. 

 

A podcast már elérhető a legnépszerűbb felületeken, így YouTube-on, Spotify-on és Apple Podcastok-on is.

YouTube: https://www.youtube.com/watch

 

 

 

2021.11.12