A veteményes terményeinek sokszínű felhasználása

A nyár vége hálás időszak a dolgos kertészek életében, mert a legtöbb gyógynövény, zöldség és gyümölcs ilyenkor szüretelhető. A friss felhasználás mellett számtalan lehetőségünk van a termények feldolgozására, tartósítására, ezek közül szemezgettünk 2. évadunk utolsó adásában.

Paradicsomi állapotok

 

Paradicsom a legtöbb konyhakertben terem, sőt, sokunknál augusztus végén annyi lesz, hogy félre is tudunk tenni belőle télire. A paradicsomot rengeteg féleképpen el lehet rakni. Az egyik legegyszerűbb, teljesen természetes megoldás, ha aszalt paradicsomot készítünk. A kisebb terméseket egészben, a nagyobbakat félbe vágva tegyük egy tálcára, majd hagyjuk a napon száradni. A kész, aszalt paradicsomokat szárazon is eltehetjük, de még jobb, ha növényi olajat (napraforgó olaj, olíva olaj) öntünk rá, amibe tehetünk különböző friss vagy szárított fűszereket, ízlés szerint sót, borsot. A fűszerek közül remekül passzol a paradicsomhoz a bazsalikom, az oregánó, a majoránna és a kakukkfű.

 

A paradicsomot aszalógépen is száríthatjuk, amelyen ezen kívül megaszalható a kertben termett füge, szilva, alma és körte is. Az aszalógép előnye a napon való szárítással szemben, hogy akkor is tudjuk használni, amikor napoking vagy hetekig esős, párás az időjárás, illetve, hogy az adott növényre specifikusan be tudjuk állítani a kívánt hőmérsékletet és az aszalásra szánt időt. Az így aszalt gyümölcsök cukor- és tartósítószermentes csemegeként vehetők elő a tél folyamán.

 

A fűszer- és gyógynövények betakarítása, szárítása

 

A gyógy- és fűszernövények betakarítása júniustól szeptemberig tart. A növényeket mindig száraz időben szedjük. A szárítást végezhetjük csokrokba kötve vagy tálcán kiterítve. Nagyobb mennyiség esetében kössünk csokrot a növényekből, majd akasszuk fel száraz, napfénytől védett, meleg helyre. Csapadékos, párás időjárás esetén egy száraz helyiségben szárítsuk a növényeket, de az aszalógép is jó megoldás lehet.

 

Jégkockatartó újragondolva

 

A friss fűszernövényeket apróra vágva, leturmixolva vagy fűszervajként is elrakhatjuk. A turmixgépben annyi vizet öntsünk a növényekre, amennyi épp ellepi, majd turmixoljuk pépesre és kanalazzuk vagy öntsük a jégkockatartóba. Az így eltett fűszerek télen remekül használhatók mártások, szószok, levesek ízesítésére.

 

Tea, fűszerkeverék, fűszersó

 

A megszáradt fűszer- és gyógynövény alapanyagokat tegyük légmentesen záródó üvegekbe, az üveget feliratozzuk, írjuk rá az üvegekbe kerülő növény vagy növények nevét, a szárítás idejét. A szárított fűszernövények, gyógynövények így nagyjából két évig őrzik meg minőségüket. A szárított fűszerekből összeállíthatunk teakeverékeket, készíthetünk fűszerkeveréket, fűszersót. A fűszersó készítésekor használjunk ugyanannyi tengeri vagy parajdi sót, mint amennyi fűszernövényt, a fűszereket morzsoljuk apróra és kerevjük el alaposan a sóval. 

 

A saját kertben termett gyógynövényekből remek teakeverékek készíthetők az őszi és téli szezonra. A megszárított alapanyagokból nyár végén, ősz elején állítsuk össze az ízlésünknek megfelelő teakeverék(ek)et. A citromfű, a mentafélék, a levendula, a kakukkfű és a körömvirág, sőt, a rozmaring, a bazsalikom és a babér is alkalmas teának. 

 

Pesto, nem csak bazsalikomból

 

Pestot szinte minden fűszernövényből készíthetünk. Bár a klasszikus pesto bazsalikomból készül, kerülhet bele ciromfű, kakukkfű, citromkakukkfű, majoranna, oregánó és petrezselyem is, kora tavasszal medvehagyma vagy zsenge csalán, tyúkhúr. A pestot készíthetjük mozsárban, turmixgépben vagy kézi botmixerrel. A friss fűszernövények mellé olíva olaj, só, bors, valamint valamilyen pirított mag, például fenyőmag, dió, mandula, mogyoró kerüljön. Ízesíthetjük továbbá fokhagymával, és sokan a reszelt parmezán nélkül sem tudják elképzelni. 10 dkg friss fűszernövény (bazsalikom) mellé 5 dkg pirított fenyőmag vagy dió, 2-3 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt parmezán, 2-3 dl olívaolaj, valamint ízlés szerint só és bors kerüljön.

 

Most van itt a levendula ültetésének ideje

 

A szeptember ideális a meleg- és napfényigényes levendula ültetésére. Mélyre hatoló gyökérzete miatt a levendula beéri a természetes csapadékkal, de az ültetés után hetekben mindennapi öntözést igényel. A levendula további gondozása a rendszeres gyomtalanításból és a virágok betakarításával egyidőben elvégzett visszametszésből áll. A bokrokat ilyenkor metsszük vissza a kétharmadára, így megújulnak, dúsabbak lesznek, valamint nyár végén, ősz elején másodvirágzásra is számíthatunk. Ősszel már nem érdemes erőteljesen visszametszeni a gyógynövényeket, így a levendulát sem, ezzel várjuk meg az áprilist, májust. A levendulát sokan sövénynyíróval metszik vissza, mert a könnyű súlyú, környezetkímélő akkumulátoros sövénynyírókkal rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg. A gép nyesedékgyűjtő lemeze a levágott részeket összegyűjti, így azok nem esnek a növények közé. A levendulát csokrokba kötve vagy tálcára kiterítve tudjuk szárítani.

2021.08.30