Hasznos tippek az őszi metszéshez

Mik az őszi metszés előnyei? Melyek a kimondottan őszi metszésű növények? Rendhagyó adásunkban Kosztka Ernő, a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének elnöke, kertészmérnök, metszőmester a vendégünk, aki hasznos tanácsokkal látja el a hallgatókat.

Milyen növényeket metszhetünk ősszel?

 

Ha metszésről beszélünk, akkor a tavaszi metszés mellett megkülönböztetünk nyár végi metszést, valamint ősz eleji, ősz közepi metszést. Az ősz folyamán az évelők visszametszése a legaktuálisabb. Ilyenkor távolíthatjuk el a legtöbb évelő növényről az elszáradt virágszárakat, növényrészeket. Sok olyan virágos évelő van, amelyeknek elvirágzott hajtásait meghagyhatjuk, tipikusan ilyenek a különböző hortenziafajok, amelyek virágzata nagyon dekoratív. A télálló kúszónövényeket a tavasz előtt legkorábban szintén kora ősszel metszhetjük vissza erőteljesebben.

 

A sövényeket ősz elején érdemes visszametszeni. Az örökzöldek körülbelül november végéig fotoszintetizálnak, így az ősz eleji metszés esetében, az első őszi fagyokig még begyógyulhatnak a metszési sebek. Fontos, hogy az örökzöldeknél ne csak formára metsszük a növényeket, hanem az elhalt, elszáradt növényrészeket is távolítsuk el. Ilyenkor ne csak a külső, hanem a korona belsejében lévő ágakat is metsszük ki, mert ez remek hely a kártevő rovarok számára, de emellett a gombás fertőzések melegágya is, valamint így a levegő és a fény is könnyebben bejuthat ide.

 

A többéves ribizlibokrokat őszi metszéssel tudjuk megfiatalítani. A felkopaszodott, öreg vagy nem megfelelő helyen növő vesszőket vágjuk ki tőből egy ágvágó olló segítségével. A szeder- és málnatöveket is fiatalítsuk meg, metsszük ki tőből a beteg vagy idősebb vesszőket. A dió metszése szintén ősszel aktuális. A keresztbe nőtt, lelógó, túl magas ágakat szeptemberben, októberben metsszük le, a vágott felületeket minden esetben érdemes sebkezelni. A gyümölcsfák és a díszfák esetében is kezeljük a nagyobb metszési felületeket sebkezelő anyaggal. Lehetőleg válasszunk természetes sebkezelő anyagokat, melyek általában gyantából, méhviaszból és faggyúból állnak.

 

Mit ne metsszünk meg ősszel?

 

Általánosságban elmondható, hogy az összes fagyérzékeny növény metszésével várjunk tavaszig. A mediterrán fűszer-és gyógynövények (levendula, rozmaring, zsálya, kakukkfű stb.) metszésének se álljunk már neki, mert egy-egy hűvösebb éjszaka súlyos károkat okozhat a hajtásokban. Ugyancsak várjuk az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő díszfüvek megmetszésével tavaszig.

 

Kerti gépek, melyek nélkül elképzelhetetlen a profi munka

 

A legkisebb kertekben is elengedhetetlen egy éles metsző- és ágvágóolló, mert az életlen eszközök sok maradandó sérülést okozhatnak a növényekben. A tökéletes munka érdekében válasszunk kényelmes fogású, csúszásmentes markolatú eszközöket. Míg az úgynevezett mellévágó olló vágóéle a támasztópenge mellett záródik, addig a rávágó olló pengéje a támasztópengére ütközik. Fontos a pengék rendszeres fertőtlenítése (például alkohollal), mert a gombás megbetegedéseket egyik fáról, cserjéről a másikra könnyen át tudjuk vinni.

 

Az ág- és gallyvágó ollók a nagyobb átmérőjű gallyak metszésére alkalmasak, nyelük általában 60-80 cm hosszú, melynek köszönhetően használatuk sokkal kisebb erőkifejtést igényel. A praktikus magassági ágvágókkal szinte teljes mértékben kiválthatjuk a létrahasználatot. Ezek az eszközök teleszkópos nyéllel vannak ellátva, így a magasabb fák, bokrok felső, valamint belső, nehezen hozzáférhető ágait is könnyen levághatjuk segítségükkel. A teleszkópos ágvágókkal, sövényágókkalrengeteg időt és energiát spórolhatunk meg a magas sövények, fák esetében, hiszen akár 6 m magasra is felérnek. A cserjék ágai között levő növényi hulladékot, gallyakat, lehullott faleveleket egy lombfúvó segítségével könnyen kitisztíthatjuk.

 

sövénynyíró vágószerkezetét folyamatosan karban kell tartani, élezni és tisztítani kell. Bodor László, a STIHL gépszakértője elő- és utógondozást is javasol, aminek az az oka, hogy ha nem tudnak elcsúszni a sövénynyíró pengéi, akkor egy idő után elkopnak. A sövénynyíró nagy ,,ellenségei” a tuja- és fenyőfélék. Az ilyen gyantás növényekkel való munkavégzés után úgynevezett gyantaoldóspray-jel kell áttakarítani a pengéket, amit ezután egy ronggyal kell letörölni.

                   

A lemetszett ágakat, vesszőket a legegyszerűbben egy erős aprítógéppel tudjuk kisméretűre vágni, az apró növényi hulladék rögtön a komposztálóba kerülhet. A STIHL aprítógépei között megtalálhatók a forgótárcsás aprító-komposztáló gépek, amelyek a fásszárú növényi hulladék mellett a zöldhulladék aprítására is megfelelőek.

 

Ne feledkezzünk meg a megfelelő védőfelszerelésről!

 

STIHL védőfelszerelései között mindenki megtalálhatja a számára ideálisat. A megfelelő biztonság érdekében a metszéssel járó kerti munka közben a védőruha mellett viseljünk arc-és hallásvédőt, védőkesztyűt és védősisakot. 

 

A podcast már elérhető a legnépszerűbb felületeken, így YouTube-on, Spotify-on és Apple Podcastok-on is.

YouTube: https://www.youtube.com/watch

 

 

 

2021.10.29