Ősszel is konyhakert!

Melyek az áttelelő konyhakerti növények? Hogyan kell kezelni ősszel a magaságyásokat, veteményeseket? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a KertÉrtők 3. évadának első adásában a válaszokat.

Áttelelő zöldségfélék a konyhakertben

 

A nyár vége nem kell, hogy a konyhakert felszámolásával járjon, sok zöldségféle termeszthető ősszel is. Mivel a hőmérséklet már jóval hidegebb, ősszel a konyhakert talaját érdemes a vetés előtt sötét geotextíliával takarni, ami azért hasznos, mert így a föld könnyebben felmelegszik, és meg is tartja a hőt. A konyhakertben maradt káposztaféléket, a leveles kelt és a bimbóskelt, valamint az olyan levélzöldségeket, mint a spenótot, a sóskát vagy a mángoldot nem kell ősszel eltávolítani az ágyásokból, ezeket a zöldségféléket folyamatosan szüretelhetjük az ősz és a tél folyamán is.

 

Vethetünk ilyenkor magról répát, fehérrépát, spenótot, retket, saláta- és káposztaféléket, sőt, egész ősszel duggathatunk fokhagyma-, vöröshagyma- és lilahagyma dughagymákat. Sokak kedvence télen a kertben a rukkola és a madárbegysaláta, melyek magjait egészen sekélyen vessük laza, porhanyós talajba, és amíg a magok ki nem kelnek, ügyeljünk rá, hogy a földjük mindig nedves maradjon. A petrezselyem, a zeller és a metélőhagyma szintél jól tűri a hideget, így lehet friss fűszerünk a hűvösebb hónapokban is.

 

A fokhagyma termesztése

 

A rendszeres fokhagymafogyasztás sok pozitív élettani hatással jár, de a fokhagyma azért is hasznos a konyhakertben, mert a legtöbb konyhakerti zöldség egészségesebben fejlődik a közelében, távol tart sok kórokozót és kártevőt. Hasznos a feketegyökér, a paradicsom, a saláta, a sárgarépa és a szamóca közelébe ültetni. A fokhagyma októberi, novemberi ültetése esetében kora tavasztól fogyaszthatjuk levelét, nyár elején pedig, amikor a fokhagyma szára sárgulni kezd, a fokhagymákat felszedhetjük, tisztítás után a szárakból fonatot készítve, felakasztva száríthatjuk.

 

A fokhagyma vásárlásakor válasszunk duzzadt, sérülésmentes, fehér- vagy halványlila színű hagymahéjú dughagymákat. A fokhagymafejeket az ültetés előtt válasszuk szét gerezdekre, mert a fokhagymagerezdek könnyen megfonnyadnak vagy megpenészednek. A fokhagymát lehetőleg ne ültessük vörös-, lilahagyma vagy fokhagyma után ugyanarra a helyre. A felásott és eldolgozott talajba a fokhagymagerezdeket 10-15 cm-es távolságra dugjuk egymástól 4-6 cm mélyen. Fontos, hogy a talaj tömör és ülepedett legyen, mert így megelőzhetjük a gerezdek kifagyását.

 

A magaságyás télen sem marad üres

 

A magaságyás egyik előnye a hagyományos termesztéssel szemben, hogy magasabb hő keletkezik benne, ami annak köszönhető, hogy az alsó két rétegbe kerülő anyagok lebomlása, komposztálódása hőtermeléssel jár. Ahhoz, hogy a magaságyás megfelelően funkcionáljon, helyesen kell kialakítanunk az egyes rétegeit. A magaságyás aljába tegyünk gallyakat, apróra vágott ágakat, melyekre lágyszárú növényi hulladék, fűnyesedék, levelek kerüljenek. A harmadik réteg legyen föld, erre pedig kerüljön szarvasmarhatárgya granulátum és érett komposzt keveréke, végül 15-20 cm magasan laza, jó vízáteresztő képességű, tőzeggel dúsított földet tegyünk. A magaságyásra télen tehetünk PVC-, plexi- vagy üveglapot, illetve fakeretre kifeszített fátyolfóliát, mert így még többféle zöldséget, fűszernövényt termeszthetünk benne.

 

A magaságyást magunk is elkészíthetjük, mindössze néhány kerti szerszámra, -gépre, és faanyagra lesz szükségünk. A magaságyáshoz felhasznál faanyagot az összeállítás előtt környezetbarát, fafelületkezelő anyaggal kell átkenni, hogy tartósabb legyen, belső felületét érdemes fóliával beborítanunk. Nagy segítségünkre lesz a munkában a STIHL GTA 26 ágvágó, amelynek az egyik legfontosabb előnye a környezetbarát technológia, hiszen használata teljesen füstmentes. A fásszárú növényvágó segítségével sokkal egyszerűbb lesz a faanyag felaprítása, és a hagyományos fűrészeléshez képest jóval hatékonyabb és kényelmesebb vele a munka. Abban az esetben, ha szabadföldre helyezzük a magaságyást, érdemes az aljába dróthálót helyezni vagy egy rétegben téglát letenni, mert így megakadályozhatjuk a kártevő talajlakó élőlények bejutását. 

 

A podcast már elérhető a legnépszerűbb felületeken, így YouTube-on, Spotify-on és Apple Podcastok-on is.

YouTube: https://youtu.be/_RJ5jHUhyC4

Spotify: https://open.spotify.com/episode/6t...

 

 

 

2021.10.15