A curryfű termesztése

Az ázsiai konyha kedvelőinek kifejezetten ajánlott a fűszeres illatú curryfű vagy másik nevén olasz szalmagyopár termesztése, de díszítő értéke sem elhanyagolható, hiszen mind levelei, mind virágai igazán mutatósak.

Megjelenése
A curryfű vagy olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum) mutatós megjelenésű, egzotikus - fűszeres illatú és ízű fűszer- és gyógynövény, rendkívül sokszínűen felhasználható. Latin neve a görög nap (helios) és az arany (chrysos) szavakból származik. A mediterrán területeken őshonos curryfű megjelenése hasonló a levendulához vagy a rozmaringhoz. Örökzöld, bokros növekedésű, évelő kicserje, hosszúkás levelei ezüstös színűek, felálló hajtásai végén hozza élénk, aranysárga színű virágait.

 

A curryfű termesztése
A curryfű termesztése nem túl bonyolult, ültessük a kert napfényben gazdag, világos és meleg részére, tápanyagban dús talajba. Az ültetés utáni hetekben öntözzük rendszeresen, de a későbbiekben elegendő csak több napos vagy hetes esőhiány esetén, ugyanis igen jól bírja a szárazságot. Bár alapvetően jól tűri a fagyokat, hidegebb teleken érdemes a tövét takarni. Amennyiben az anyanövényt szaporítani szeretnénk, a levendulához hasonlóan, dugványokkal könnyedén megtehetjük azt. A 8-10 cm-es curryfű dugványokat kora ősszel megvágjuk, homok és tápanyagban dús talaj keverékébe gyökereztethetjük. A dugványozásról hosszabban itt írtunk. A fagyok megérkeztével takarjuk a dugványokat az őszi lombbal, apróbb ágakkal. A meggyökeresedett növényeket tavasszal szétültethetjük.

 

A curryfű felhasználása
A curryfű remekül passzol az ázsiai fogásokhoz, akár levesekről, főételekről vagy desszertekről van szó. Frissen és szárítva is felhasználható. Az olasz szalmagyopár íze fűszeres, borsos, pikáns, nagyon aromás, hasonlít az ismert indiai fűszerkeverék, a curry illatához és ízéhez. Minden föld feletti része ehető, így a levelek, a friss hajtások és a virágok is, melyek igazán jól mutatnak tálaláskor a különböző fogásokra szórva.

 

Az olasz szalmagyopár gyógyhatásai
A curryfű gyógyhatása évszázadok óta ismert. Gyulladáscsökkentő, segíti az emésztést, jól alkalmazható gyomorproblémák kezelésére, így akár nehezebben emészthető ételek fűszerezésére is bevethető. A curryfűből érdemes fűszer- és tea alapanyagnak szárítani, ez tálcára kiterítve a legegyszerűbb. A növények alá tegyünk száraz papírt, majd amikor már könnyen morzsolhatók a levelek, tegyük jól záródó üvegbe, tartsuk sötét és száraz helyen. Az olasz szalmagyopár illóolaja és aromavize igen fontos helyet foglal el az aromaterápiában. A curryfű illóolaját a növény virágzatából nyerik ki. Nagyon erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, valamint bőrregeneráló hatása is ismert.

Fontos megemlíteni, hogy használata kisgyermekeknek, várandós- és szoptatós édesanyáknak nem ajánlott.

Még több hasznos kertápolási tippért látogasson el weboldalunkra: http://stihlnemzedekek.hu/kertapolasitippek

Írta: Beh Mariann

A STIHL kertápolási szakértője

2020.03.06