A szobanövények téli gondozása

A napsütéses órák számának csökkenésével ősz végén a lakásban nevelt dísznövények is nyugalmi állapotba kerülnek. A téli időszakban sokkal kevesebb vizet és tápanyagot igényelnek, de akár más helyre is tehetjük a növényeket, mint a nyár folyamán.

Erre figyeljünk a szobanövények téli vásárlásakor

Egész évben elmondhatjuk, hogy a szobanövények beszerzésekor kerüljük az impulzív vásárlást, azaz az előre meg nem tervezett vásárlási döntést. A vásárlás előtt gondoljuk át alaposan, hogy a lakás melyik részébe szeretnénk szobanövényeket tartani. Az adott helyiség adottságai (fényviszonyok, hőmérséklet, páratartalom) nagyban befolyásolják, hogy milyen növényt válasszunk. Éppen ezért már otthon, a vásárlás előtt érdemes jegyzetet készítenünk, amelyben felírjuk az egyes helyiségekbe ajánlott szobanövények listáját. Így a kertészetben, áruházban, virágboltban már könnyebben megy majd a választás.

A növényeket manapság már webshopokból is beszerezhetjük, bár úgy nehezebb a szemrevételezés, mert a vásárláskor ajánlott olyan növényeket választani, amelyek földje tiszta, ép, barna vagy fekete színű, a növény egészséges, szimmetrikus, levélzete dús és élénk színű. A dísznövények téli vásárlása során nagyon ügyeljünk rá, hogy a növények a szállítás során ,,meg ne fázzanak”. Kérjünk csomagolást a növényekre, és amint hazaértünk, rögtön vigyük be a lakásba őket. A tél folyamán csak akkor ültessük át a szobanövényeket, ha az feltétlenül indokolt (például kilógó gyökérzet, túl kicsi cserép), de a legjobb, ha az átültetéssel tavaszig várunk. A téli időszakban érdemes a szobanövények cserepeit néhány naponta megforgatni, hogy mindenhol megfelelő mennyiségű fényt kapjanak.

A szobanövények téli öntözése, tápoldatozása

Az ősz megérkeztével folyamatosan csökkentsük az öntözések számát, minimalizáljuk vagy hagyjuk abba a tápanyagutánpótlást egészen márciusig, áprilisig. A téli tápoldatozás akkor ajánlott, ha a növény rossz kondícióban van, a levelek sárgulnak, elszíneződnek. A téli nyugalmi időszakban ritkábban öntözzük a szobanövényeket, a pozsgásokat és a kaktuszféléket például elég, ha havonta-kéthavonta öntözzük meg. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a legtöbb szobanövényt akkor öntözzük meg télen, amikor a föld teteje szinte már teljesen kiszáradt.

Egész évben jó megoldás a szobanövények esetében az akváriumvízzel való öntözés, amely szerves anyagokban gazdag. A tél folyamán kiemelten fontos, hogy ne öntözzük túl a szobanövényeinket, mert a pangó víz hatására a gyökérzetük rothadásnak indulhat. A cserepek alja mindig legyen lyukas, hogy a felesleges víz ki tudjon rajtuk folyni. Szellőztetéskor vigyázzunk, hogy az érzékeny szobanövényeket ne érje hideg levegő, ilyenkor tegyük az ablaktól távolabb a cserepeket.

A lepkeorchideák téli gondozása

Karácsonyi ajándéknak is tökéletesek a kecses lepkeorchideák, melyek eredeti élőhelyükön epifitaként, azaz fák ágaira telepedve élnek, de nem paraziták, a fáktól nem vesznek el táplálékot. A lepkeorchideák optimális életkörülményeinek biztosításához, jó, ha tudjuk, hogy élőhelyükön nem éri őket közvetlen napfény és magas a páratartalom. Gyökereik szabadon vannak, tehát folyamatosan érintkeznek a levegővel, éppen ezért átültetéskor átlátszó cserépbe és speciális orchideaföldbe ültessük a növényeket. A tél folyamán is tartsuk a lepkeorchideát világos, de közvetlen napfénytől védett helyen, ahol magas a páratartalom. A lepkeorchidea nem tűri a cserepében levő pangó vizet, melynek hatására gyökerei rothadásnak indulhatnak. Télen elegendő havonta két-három alkalommal megöntözni, a legideálisabb számára az összegyűjtött esővíz. Remek módja az orchideák öntözésének, ha szobahőmérsékletű vízzel teli tálkába vagy vödörbe állítjuk 10-15 percre, majd a cserepet megemelve hagyjuk, hogy a felesleges víz kicsöpögjön a cserépből.

A fokföldi ibolya téli gondozása

Sokak kedvence a fokföldi ibolya vagy másik nevén afrikai ibolya, mely a világos helyeket kedveli. Télen tartsuk a legvilágosabb ablakpárkányban, tavasszal és nyáron ügyeljünk rá, hogy csak szórt fény érje, az erős, közvetlen napfényt nem kedveli.  A fokföldi ibolya könnyen megfázhat, ezért télen kiemelten figyeljünk arra, hogy szellőztetéskor ne érje huzat, fagyos levegő. Nedvesség- és páraigénye magas, ideális számára, ha apró kavicsokkal teli tálcán neveljük. A tél folyamán csak akkor öntözzük meg, ha a föld felszíne már száraz. A fokföldi ibolyát mindig alulról öntözzük, mert a föld öntözésekor a levelek rothadásnak indulhatnak és a dísznövény a gombás betegségekre is fogékonyabb lesz. A pangó vizet rosszul viseli, fontos, hogy a cserép alján ki tudjon folyni a felesleges víz.

Plusz egy tipp a téli növényápoláshoz: Tisztítsuk meg rendszeresen a szobanövények leveleit

A tél folyamán sokkal több por figyelhető meg a szobanövények levélzetén, amit rendszeresen meg kell tisztítani. A kisebb növények tisztítására jó módszer, ha a cserepeket a fürdőkádba vagy a zuhanytálcába helyezzük és szobahőmérsékletű vízzel alaposan lezuhanyoztatjuk őket. A nagyobb, nehezebben mozdítható növények leveleit szobahőmérsékletű, nedves ronggyal töröljük át.

 

A podcast már a legnépszerűbb felületeken, így YouTube-on, Spotify-on és az Apple Podcastok-on is elérhető.

YouTube: https://bit.ly/permakultura_yt

Spotify: https://bit.ly/permakultura_stihl

Apple Podcastok: https://bit.ly/stihl_permakultura

2021.12.10