Permakultúra - okos kert, lusta kertészeknek

A permakultúrás kerttervezés célja az egészséges, termékeny kert kialakítása, a természet, az erdő utánzása, mindez minimális energiabefektetéssel. Vendégünk Blunck Réka humán ökológia hallgató, permakultúrás tervező, aki a természettől vett segítségben hisz, ha a kertről van szó.

 

Mit nevezünk permakultúrának?

 

A permakultúra etikai alaprendszert nyújt a kertészek számára, a földdel, az emberekkel való törődés és az igazságos elosztás szisztémája. A permakultúrás kert az ökológiai, természetes folyamatok utánzása a kertben, alapja az ökológiai kerttervezés. A kertben található növényfajok sokszínűsége, a biodiverzitás nagyban növeli a talaj egészségét és termékenységét, valamint az egyes növényfajok erőteljes fejlődését. A növényvédelemben a megelőzés a meghatározó, fontos az ellenálló fajok, fajták ültetése, melyek a hazai környezeti feltételek között érzik magukat legjobban, előtérben vannak az őshonos növények. 

 

A kertben élő hasznos élőlények életkörülményeinek optimalizálása, támogatása szintén kiemelkedő helyen áll. A permakultúrában az ivóvízzel való öntözés helyett a kútvíz és az esővíz használata van az első helyen. Fontosnak tartják a hasznos rovarokról és a méhekről való egész éves gondoskodást A mézelő növények ültetésével, a legkülönfélébb, természetes anyagokból összeállított rovarhotelek kihelyezésével sokat tehetünk az apró, hasznos kertlakókért. Bizonyos kártevő rovarok ellen természetes ellenségeiket, például a levéltetvek ellen katicákat csalogatnak a kertbe.

 

Gaiai kertje

 

A természet mindig az erdő állapot elérésére törekszik, a magára hagyott földterületen egy idő után erdő fog nőni. Toby Hemenway Gaia kertje - Útmutató a házi permakultúrához című hiánypótló könyve sok segítséget és átfogó tudást nyújt a permakultúra iránt érdeklődők számára. A könyvből megtudhatjuk, hogyan lehet bővebben termő kertünk a környezet természetes intelligenciájára, működésére számítva, a helyesen összeállított növényközösségek ültetésével. A mű igyekszik olyan környezethasználati eszközöket nyújtani, amelyekkel csökkenthető ökológiai lábnyomunk, önellátóbbak lehetünk, egyúttal növelhetjük az egyre veszélyeztetettebb vadvilág élőhelyeit.

 

A komposztálás kulcsfontosságú a permakultúrás kertben

 

A permakultúra szakértői a klasszikus, komposztlóban végzett komposztálás helyett a helyben végzett komposztálásban hisznek, mert egyik fő tanácsuk, hogy ahelyett, hogy a természet ellen, inkább a természettel együtt dolgozzunk. A komposztálás mellett a mulcsozást, azaz a talajtakarást is előtérbe helyezik. Szerves, komposztálódó mulcsanyagokkal takarják az ágyásokat és a kerti utakat is, valamint az egyes évelő növények körüli területeket. Szerves mulcs lehet a zúzott faapríték, szalma, széna, levelek, növényi maradványok vagy akár a fűnyesedék is. A mulcs meggátolja a talajeróziót, a gyomnövények növekedését, visszatartja a nedvességet, valamint a szerves növényi hulladékok komposztálódása során hasznos tápanyagokkal látja el a talajt. 

 

Őszi növényültetés a permakultúrás kertben

 

A gyümölcsfák, bogyósok ültetése nem csak díszítő értékük és a gyümölcsök elfogyasztása miatt hasznos, hanem azért is, mert élőhelyet teremtenek sok hasznos élőlénynek, valamint ezek a növények a virágzás során beporzó rovarokat vonzanak a kertben, búvóhelyet hoznak létre a madarak számára. A kertbe ne hirtelen döntések során vásároljunk növényeket, hanem figyeljük meg a területünket, ás csak gondos tervezés során válasszuk ki a kert adottságaihoz illeszkedő növényeket. A füves kertrészek fenntartása nagyon sok energiát vesz igénybe. A gyepet folyamatosan gondozni kell, rendszeresen pótolnunk kell a tápanyagot. Nagy gyepfelületek helyett törekedjünk az erdőszerű kertre, amellyel rengeteg plusz munkát spórolhatunk meg magunknak.

 

Minél több helyre ültessünk többhasznú évelő növényeket, ilyen például a kasvirág, amely egyszerre díszít és gyógyít. Az évelő dísznövények, fűszernövények alatt ősszel nem feltétlenül kell összegyűjtenünk a lehullott leveleket, mert ezek nem csak, hogy védik a növényeket a fagyok ellen, de a növényi hulladékok a lebomlásuk során hasznos tápanyagokkal látják el a talajt. Az egynyári haszon- és dísznövényeket hagyjuk ősszel a kertben lebomlani, a babot, a borsót feltétlenül hagyjuk a talajon, mert hasznos tápanyagokkal töltik fel a területet. A meredekebb kertrészeket érdemes nárcisszal beültetni, mert a nárcisz gyökérrendszere nagyon aktív a kora tavaszi időszakban, valamint virágzata a beporzó rovarokat már kora tavasszal a kertünkbe vonzza.

 

Akkumulátoros, környezetkímélő kerti gépek a kertben

 

Nagyon hasznos eszköz a kertben az akkumulátoros, halk működésű aprító lombszívó vagy más néven a lombszívó szecskázó. Az ilyen lombszívók, nem csak összegyűjtik, felszívják a leveleket, növény maradványokat, de apróra is darálják a növényi hulladékot. Rengeteg időt spórolhatunk meg a kertben, ha a lombszívó fúvó funkciójával kupacokba fújjuk össze a leveleket, majd a gépet átszereljük lombszívóvá, felszívjuk a gép zsákjába a kupacokba összegyűjtött leveleket, miközben a gép ledarálja a növényi hulladékot, és már kész is a természetes mulcs.

 

A lítium-ionos akkumulátorok 0 fok alatti hőmérsékleten hamar lemerülnek, ezért védeni kell őket a fagyoktól. A téli időszakban az akkumulátoros kerti gépek akkumulátorát vegyük ki a gépből. Az akkumulátort vagy a beépített akkumulátoros kerti gépet tartsuk száraz, nedvességtől és párától mentes, közvetlen napfénytől védett, pormentes, tiszta helyen. Az optimális töltöttségi szint hosszabb tárolás esetén 20-40 % között van.

 

A kerti csapok és slagok fagytalanítása

 

Ősszel, az első fagyok megérkezte előtt ne feledkezzünk meg a kerti csapok elzárásáról. A slagokat fújassuk át levegővel, majd vigyük fagymentes helyre azokat, mert amikor a víz megfagy és kristályos szerkezetűvé válik, megnő térfogata, aminek hatására a slag szétrepedezhet. Az automata öntözőrendszereket magasnyomású levegővel, kompresszorral, körönként nyomjuk át levegővel, és amikor halljuk, hogy már csak levegő jön belőlük, akkor az adott kört zárjuk le, és így az összes csövet hatékonyan vízteleníthetjük. 

 

A podcast már a legnépszerűbb felületeken, így YouTube-on, Spotify-on és az Apple Podcastok-on is elérhető.

YouTube: https://bit.ly/permakultura_yt

Spotify: https://bit.ly/permakultura_stihl

Apple Podcastok: https://bit.ly/stihl_permakultura

2021.11.26